Descobreixen un nou mecanisme per a tractar malalties autoimmunes

La recerca, coordinada per un català, permetria actuar contra aquestes patologies sense comprometre la immunitat de l'individu


Un estudi coordinat pel doctor Pere Santamaria, cap del grup IDIBAPS de l’hospital Clínic i professor a la Universitat de Calgary (Canadà), ha descobert un nou mecanisme per tractar les malalties autoimmunes sense comprometre la immunitat en general de l’individu.

Aquest tipus de patologies, entre les quals la diabetis tipus 1, l’esclerosi múltiple o l’artritis reumatoide, són el resultat d’un mal funcionament del sistema immunològic de l’organisme: els limfòcits T -les cèl·lules que coordinen la resposta immune contra virus i bacteris- ataquen les cèl·lules del propi sistema en comptes de protegir-les, danyant l’òrgan diana. 

Segons ha explicat el doctor Santamaria, per tractar aquestes malalties s’han d’eliminar els limfòcits defectuosos, però els medicaments actuals no poden distingir-los dels normals i, per tant, suprimeixen també la immunitat normal, fet que deixa el pacient desprotegit davant d’altres patologies.

La recerca, publicada a la revista ‘Nature’, demostra per primera vegada que els limfòcits T reguladors autoreactius, que protegeixen l’organisme contra malalties autoimmunes concretes, es poden expandir in vivo de forma eficient i reproduïble. 

Els investigadors han descobert que l’administració d’un nou tipus de nanopartícules, recobertes amb dianes proteiques dirigides als limfòcits T que causen les malalties autoimmunes, permet reprogramar-los en limfòcits T reguladors i, conseqüentment,  l’eliminació selectiva de la malaltia en qüestió. 

Podria servir per tractar gairebé 80 malalties 

“Aquest descobriment és important ja que ara sabem com aturar les malalties autoimmunes d’una forma molt específica sense comprometre la immunitat general dels individus“, explica el Dr. Santamaria. “El mecanisme que hem descobert i els nanofàrmacs que actuen sobre l’organisme es podrien aplicar, potencialment, a gairebé 80 malalties autoimmunes”, afegeix.



La investigació ha aconseguit restaurar els nivells normals de glucosa en sang en ratolins amb diabetis tipus 1, la funció motora en ratolins amb una malaltia semblant a l'esclerosi múltiple i l'estructura i funcionalitat de les articulacions en rosegadors amb artritis. El següent pas serà provar la tècnica amb assajos clínics. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article